2010. augusztus 27., péntek

Priests of Ra

Vannak filmek amik egyszerűen csak szórakoztatnak. Leülsz megnézni egy Swarzenegger filmet, chipsszel és sörrel, és nézed ahogy Arnold szétver és szétlő mindenkit a Commando-ban. Vannak viszont olyan filmek is, amit először megnézel és elgondolkodsz, miről is szól. Aztán adsz neki még egy esélyt, és elkezd összeállni a kép, sőt, talán a kedvenced is lesz. Észreveszel benne apró, mesterien megalkotott részleteket, összeáll a történet és örök emlék marad az alkotás. Ilyen filmek talán a Pi, Solaris, a 2001 űrodisszeia vagy a Vanilla Égbolt.

Vannak társasjátékok – főként amiket Reiner Knizia tervezett - amik hasonló élményt nyújtanak. A szabályok egyszerűek, a játék elemei szépek, de az első játék után elgondolkodsz: miről is szól ez az egész, hogy lehet ezt megnyerni? Aztán a következő fordulóban elkezd összeállni a kép: felfedezel apró részleteket, mintákat, összefüggéseket. Rájössz apró trükkökre amikkel előnyt szerezhetsz, esetleg ki is tolhatsz az ellenféllel, és ez sikerélménnyel tölt el. A legtöbb játék itt meg is áll: megismered a stratégiáját és kész, 10-20 játék után unalmassá is válnak. Knizia játékai – tapasztalataim szerint - viszont azért mesteriek, mert bár kezdőknek is élményt nyújtanak, a stratégiát kedvelő játékosok mindig új, rejtett taktikákat, ötleteket találhatnak bennük, így sokáig élvezetes marad a játék.

priests of ra

Ilyen remekmű Knizia Ra nevű alkotása is. Mi az átdolgozott változatát, a Priests of Ra-t vásároltuk meg, és azóta rendszeresen beteríti estenként az ebédlő asztalunkat. Következzék hát egy kis ízelítő. Az angol név ne riasszon el senkit, teljesen nyelv független a játék.

A játékosok ókori egyiptomi papok bőrébe bújhatnak akik befolyásukat kihasználva maguk mellé állítják az akkori társadalom különböző rétegeit továbbá épületeket és piramisokat építenek. Aki a legmaradandóbbat tudja alkotni három történelmi korszak után, az a nyertes.

por_table

A játék motorja nagyon egyszerű és elegáns, egy árverési rendszerre épül. Mindenki kap 3-4 narancssárga számozott napkorongot (ld. a fekete zacskó előtt a képen) amivel majd licitálhat a véletlenszerűen kihúzott lapocskákra. Amikor ránk kerül a sor, választhatunk hogy még egy lapot kihúzva és a tábla alsó sávjára helyezve növeljük az árverés díját, vagy elindítunk egy árverést a már kihúzott lapokért. A licitet megnyerő játékos megkapja a lapokat és a birodalmába építi azokat. Az idő kereke viszont megállíthatatlanul halad előre, a tábla felső részén folyamatosan gyűlnek a piros Ra lapok is. Ha a Ra sáv betelik, a korszak azonnal véget ér, és pontozzuk a játékosok birodalmait. Akinek a három forduló után a legtöbb pontja gyűl össze, az nyer.

empireÉpül a birodalom 

A Priests of Ra egy pörgős játék, 25 perc alatt lejátszható. Ezalatt az idő alatt folyamatosan döntenünk kell hogy növeljük az árverés értékét, vagy vigyük el azt ami már ott van. Ha új lapot húzunk, lehet hogy sürgetjük a játék végét vagy túl érékessé tesszük a licitet mások számára. Ha túl hamar felmarkoljuk a lapokat, lehet hogy elpocsékoljuk a pénzünket. Ezzel párhuzamosan egy kiegyensúlyozott  birodalmat kell építenünk, nem elég ha csak egy területre koncentrálunk. Ez a döntéskényszer állandó feszültséget szül, viszont a véletlenszerűen húzott lapok és a szerencse oldja ezt a stresszt. A stratégáknak kell vagy 4-5 játék mire meg tudjuk ítélni az árverésre bocsátott lapok értékét, mikor kell azokat elvinni, mikor érdemes inkább passzolni. A játékba épített véletlen viszont sokszor keresztbe tesz a túl sokat elmélkedőknek, talán sokszor jobb is ha nem kombináljuk túl a lehetőségeinket.

A végeredmény egy aránylag rövid, de könnyed, de mégis sokszor feszült helyzeteket előidéző játék, ahol a rafinált játékos nyerhet, de ugyanúgy bele is bukhat a túlkomplikált stratégiájába. Eközben mindenkinek épül a saját birodalma, és a színes lapokból álló épületegyüttesek elégedettséggel töltik el azokat is akiknek a játék végén az elsőnél néhánnyal kevesebb pontjuk gyűlt össze.

Nekünk bejött, ajánlom mindenkinek.

További infó

2 megjegyzés:

  1. Köszi a leírást és az elemzést Sanyi! Ismét egy játék ami más mint a többi. Majd lassan össze lehet ülnünk és lenyomni pár kört...

    VálaszTörlés
  2. Bizony régen volt már közös társasozás, azóta pedig már szépen kibővült a gyűjteményem is. A napokban majd írok még az újdonságokról. Szívesen látlak benneteket bármikor, gyertek nyugodtan!

    VálaszTörlés