2010. augusztus 29., vasárnap

Soulful house

Sokan meglepődnek amikor arra a kérdésükre hogy milyen zenét szoktam hallgatni, azt válaszolom hogy soulful house-t. A ház zenére mindenkinek az őrjítő “tüc tüc dijundisu” ugrik be amit a legtöbb klub house zene néven játszik. Valami ilyesmi. Van azonban a house-nak egy másik oldala, a melodikus, jazz, gospel és soul elemekre épülő soulful / deep house irányzat. Ezt szeretném most itt nektek bemutatni.

Zenéről írni nehéz, következzen hát néhány példa a YouTube-ról.

Kezdjük a deep house-al. A fenti zene egy klasszikus deep house válogatás. Figyeljétek meg a sokáig kitartott akkordokat, a soul-os vokálokat. Az egésznek egy aláfestő zene hangulata van, akár egy modern lakberendezési vagy főzőcske műsor zenéje is lehetne.

Egy másik deep house klasszikus, netes rádiókon gyakran hallani. Számomra inkább pihentető, relaxáló hatású, egy nehéz nap után szívesen hallgatom, teát kortyolgatva és könyvet olvasgatva.

Soulful house legtöbbször kicsit pörgősebb, táncolhatóbb zene amire már simán lehet sportolni pl. futni is. A vokálok gyakran megmaradtak itt is, de már nincsenek úgy kitartva az akkordok, pörgős, ugrálós a zene.

És akkor végül következzen az a szám amire a futó edzéseket kezdem: Duty funk. A vokálból árad a soul-os öröm és jókedv.

Ezzel a kis összeállítással remélem sikerült valami újat, talán érdekeset mutatnom. Természetesen a zene rendkívül szubjektív dolog, senkit nem akarok ezzel “megtéríteni”, viszont ha sikerült a house iránti előítéletet kicsit csökkenteni vagy akár az érdeklődését felkelteni, akkor a célomat elértem.

További érdekességek:

4 megjegyzés:

  1. Engem már nem kell megtéríteni, ebben mozgok én is szinte nap mint nap. :) A videókat meg majd otthon megnézem, mert sajnos itt a cégnél nincs hang :(

    VálaszTörlés
  2. Ha megkérlek belinkelnél néhány rádiót is?

    VálaszTörlés
  3. Örülök Pallli hogy te már "közénk tartozó" vagy. Kérésedre hozzá is adtam három rádiót a lista végéhez. Nálam általában - mint most is - a DI.fm Soulful house szól, de a többi is jó. Jó zenehallgatást!

    VálaszTörlés
  4. Én pedig arra kérnélek Pallli hogy ha van időd, állíts össze egy kis ízelítőt (akár egy top 5-10-es listát is :-) ) a kedvenc house számaidból. Kíváncsi vagyok hogy te miket hallgatsz!

    A többi tagot és olvasókat pedig arra buzdítom hogy írjátok meg, mi az amiket mostanában hallgattok. Akár egy különálló postban vagy csak egy hozzászólásként. Szerintem én is fogok még hasonló összeállításokat készíteni néhány kevésbé ismert műfajban (pl. ambient, experimental electronica vagy akár goa trance).

    VálaszTörlés