2010. augusztus 31., kedd

Citadella

citadella

Szombaton este vendégségbe mentünk Réka barátaihoz. Nem is mi lennénk ha el nem vittünk volna magunkkal egy-két társasjátékot is. A választás a Citadellára és Réka új kedvencére, a Pandemic-re esett. Ebben a mai post-ban a Citadelláról és a vele kapcsolatos élményekről írok. A Citadella egy 10 perc alatt megtanulható kártyajáték amiben minden játékos építi a saját birodalmát, a többi játékos rovására. Mindeközben a gazdag kereskedőt meglopják, a királyt megölik, a hadúr pedig szétrúgja a kocsmát.

citadella_keruletek

Néhány kerületkártya a kb. 30 fajtából 

A játék 10-15 körből áll. Kezdetben mindenki kap négy kerületkártyát, ezekből kell majd a játék során minél többet építeni. Ha valaki felépíti a nyolcadik kerületét, a játéknak vége és az nyer akinek a legdrágább épületei vannak. Minden kerületkártyán a bal felső sarokban található a kártya ára aranypénzekben. A bal alsó sarokban a terület neve mellett található a kártya színe. Pl. a zöld kerületek (fogadó, kikötő, kereskedőház) a kereskedőké, a piros kerületek (börtön, őrtorony, erőd) a hadúré, stb.

citadella_jatek

Minden kör elején a királlyal (koronát birtokló játékossal) kezdve mindenki titokban választ egy beszámozott karaktert. Mind a nyolc karakternek van egy speciális tulajdonsága. Mindenki próbálja a neki leghasznosabb karaktert választani, viszont ha a többiek kitalálják kit választottunk ebben a körben, keresztbe tehetnek nekünk. Ha mindenki választott, a király szólítja a karaktereket 1-től 8-ig, tehát nem körben egymás után kerül a játékosokra a sor. A szólított játékos felfedi a karakterkártyáját, ezután három dolgot tehet: kér aranyat vagy kerület kártyát, megépít egy kezében tartott kerületkártyát, végül használja a karakterének speciális képességeit.

citadella_karakterek

A nyolc választható karakter

A karakterek speciális tulajdonságai dióhéjban:

  1. Orgyilkos: megnevez egy karaktert, (pl. a királyt). Az a játékos aki a királyt választotta, kimarad ebből a körből.
  2. Tolvaj: megnevezett karaktert birtokló játékos aranya a tolvajé lesz.
  3. Mágus: teleportálási képességét kihasználva elveheti mások kézben tartott területkártyáit.
  4. Király: kezdőjátékos, megépített sárga területkártyákért aranyat kap.
  5. Püspök: megépített kék területkártyákért aranyat kap.
  6. Kereskedő: ő a zöld megépített kártyákért kap aranyat.
  7. Építész: soron kívül kap a pakliból területkártyát és akár három épületet is építhet.
  8. Hadúr: piros megépített kártyákért kap aranyat, lerombolhatja más játékosok kerületeit.

Ahogy említettem, az intrikának nagy szerep jut a játékban. Tegyük fel hogy Pista már két zöld kerületet épített. A kereskedőt választva ő így két plusz aranyat kapna. Ezt a többiek is tudják, és ha ki akarnak szúrni vele, akkor az Orgyilkos majd a kereskedőt öli meg és Pista kimarad a körből. Lehet hogy jobban jár ha megbújik a háttérben és valami semlegesebb lapot húz, pl. püspököt. A játék során állandóan megy az agyalás hogyan juthatunk minél több pénzhez, hogyan szúrhatunk ki a másikkal, hogyan juthatunk előre.

Ez a hátba szurkálós, más kárán előnyhöz jutós, akár 8-an is játszható játék a legtöbb embernek nagyon bejön, talán jelenleg a legnépszerűbb játékunk. A legtöbb parti eddig nagyon jó hangulatban, egymást barátian szidva de mégis jókat nevetve telt. Ez egy adok-kapok játék, nincs olyan hogy valaki megússza anélkül hogy kirabolnák, meggyilkolnák vagy lerombolnák egy-két kerületét. Emellett természetesen nekünk is lehetőségünk van “osztani az áldást” a többiek fejére. A lényeg az, hogy a játékban történteket nem kell túl komolyan venni, s főként ne vetítsük ki azokat a hétköznapokba: ami a Citadellában történt az ott is marad és kész. Van akiknek ez a “kiszúrósdi” viszont nagyon frusztráló tud lenni, nekik nem ajánlott a játék.

További infó:


És a Zorrós videó, amit Réka említett. (A herceg menyasszonya című filmből.)

4 megjegyzés:

  1. Tetszik ez a játék is Sanyikám. :) Lassan össze kellene gyűlnünk és tolni valamit. Ha alkalmas lesz neked valamelyik hétvége, esetleg hétköznap délután akkor szólj! De akkor is szólj, ha a társasjátékaid száma eléri a százat! :D

    VálaszTörlés
  2. :-) A játékok száma még messze száz alatt van de az már jelent valamit hogy a múlt héten a Gémklub-ban már törzsvásárló lettem. A héten összehozhatjuk a találkozót, majd felhívlak.

    VálaszTörlés
  3. Ez a játék nagyon funny! Imádom! Főleg ha azt hiszitek, hogy megint bűnöző lettem, pedig nem is! :D Olyan mintha Zorrósat játszanánk! :D

    VálaszTörlés
  4. Csatoltam a Zorrós jelenetet a Herceg menyasszonyából. :-)

    VálaszTörlés