2010. január 11., hétfő

Futó edzésprogram


A múlt héten Szilvivel belekezdtünk egy futás edzésprogramba, aminek a célja az, hogy két hónap múlva kb. 30 perc alatt tudjuk lefutni az öt kilométert.

Az edzésprogramot a Cool Running-on találtam már vagy két éve. 2008 augusztusára sikerült is befejeznem. Ez egy kimondottan kezdőknek szánt gyaloglást és kocogást kombináló edzésterv, aminek a segítségével több ezer ember kapott már kedvet a futáshoz. Emlékszem rá, fantasztikus élmény volt nekem is lefutni először a távot, akkoriban még a Jyväsjärvi körül. Az utóbbi egy évben viszont sport tekintetében keletkezett egy kis lemaradásom, amit most le akarok dolgozni. Ezért is vágtunk bele, és ha minden igaz, akkor a program végén szintén festői környezetben, de most Parádfürdőn futjuk majd az első 5K-t. Motiváció szempontjából hasznos tudni, hogy a Facebook-on több száz futó edzőtársat találhatunk, akik szintén ugyanezt az edzéstervet használják, és mindig készek egy-két jó szóval biztatni az edzőtársaikat.




A táv a híd túlsó hídfőjénél kezdődött, és a tó jobb-oldali öble körül, a kerékpárúton folytatódott.
(A fotót készítette: Pörrö)



Josh Clark "The Couch-to-5K" edzésprogramja
A programban heti három edzés van, mindegyiket öt perc bemelegítő sétával kezdjük. A program végén érdemes nyújtani. Részletes utasításokat az edzésprogram fenti honlapján találtok.


Hét1. edzés2. edzés3. edzés
160 mp kocogás majd 90 mp séta 20 percen át.
290 mp kocogás majd 2 perc séta 20 percen át.
390 mp kocogás majd 90 mp séta, majd 3 perc kocogás és újabb 3 perc séta. Majd ugyanezt még egyszer ismételjük meg.
43 perc kocogás, 90 mp séta, 5 perc kocogás, 2,5 perc séta, 3 perc kocogás, 90 mp séta végül 5 perc kocogás.
53-szor 5 perc kocogás, köztük 3 perces sétákkal.2-szer 8 perc kocogás, köztük 5 perc sétával.20 perc kocogás.
65 perc kocogás, 4 perc séta, 8 perc kocogás, 3 perc séta, végül 5 perc kocogás.kétszer 10 perc kocogás, köztük 3 perc sétával.25 perc kocogás
825 perc kocogás
928 perc kocogás
730 perc kocogás


Minden kocogni vágyónak sok sikert kívánok a program teljesítéséhez!

És vajon mi is ilyen arckifejezéssel és ilyen kalimpálással fogunk beérni a finisbe mint ez a japán maratoni futó? Majd meglátjuk! (Túl sokat azért ne nevessetek, mivel ez a fickó a videón éppen megnyer egy maratont, akármilyen pofát is vág mellé!)

2 megjegyzés:

  1. Sanyikám, nem gyenge ez a kalimpálás meg arckifejezés, amit a gádzsó nyom. Ilyen karmozgásokkal egy 200 méteres úszásban is indulhatna. :) Látszik, hogy szenved.
    A futással kapcsolatban csak annyit, hogy jó dolog az, de én inkább a gyaloglást, biciklizést, sőt utóbbi időkben a korizást részesítem előnyben. Nemsoká írok is erről egy bejegyzést.

    VálaszTörlés
  2. Szép estét mindenkinek!

    A futóedzéssel kapcsolatban csak annyi hozzáfűznivalóm volna,hogy kalapot emelek az az ember előtt,aki ezt kifejlesztette.Ez a program ideális a magamfajta lusta gyógytornásznak. Ezzel a programmal szeretnék majd a festői és vadregényes Ilona-völgyben futni...ha végre eltűnik az útról az a röpke 40 cm hó,ami most épp ott van mindenütt. Így most be kell érnem a kevésbé festői és sokat látott tornateremmel. De ez semmit nem csökkent abból a bizonyos "igen,megcsináltam" típusú érzésből.Ajánlom mindenkinek(a takarító néninek már próbáltam,aki beenged este,de eredménytelenül).
    Minden jót!

    VálaszTörlés