2010. június 30., szerda

Szülinapi torta

Múlt hét végén családi körben együtt ünnepeltük Sanyival a születésnapunkat. Ebből az apropóból elkészítettem a kedvenc tortámat, a Charlotte Royale-t. Ez egy nagyon látványos joghurtos-gyümölcsös édesség, amelyet a nagynénémtől tanultam és most szeretném közkinccsé tenni a receptet.

Charlotte Royale

Hozzávalók:

-a piskótához:
  • 8 db tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál víz
  • barack- vagy eperlekvár
-a krémhez:
  • 1 nagy pohár gyümölcsjoghurt (eper, málna, barack...)
  • 1 csomag pudingpor (eper, vanília, esetleg puncs)
  • 1-1,5 dl tej
  • 3 csapott evőkanál cukor
  • egy nagy dobozos Hullala habtejszín
  • 20-30 dkg lehetőleg friss gyümölcs,ami ízben illik a joghurthoz és a pudinghoz (eper, málna, barack...)
Elkészítése:

A piskótába szánt 8 tojás sárgáját különválasztjuk a fehérjétől. A sárgáját félre tesszük. A fehérjét habbá verjük és a vége felé hozzáadjuk a 8 kanál cukrot.Beletesszük a sárgáját is és összekeverjük őket. Hozzáadjuk a sütőport és egyenként belekeverjük a 8 kanál lisztet. Végül a 2 kanál vizet is hozzáadjuk és a masszát egy nagy, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük.
Előmelegített sütőben kb. 180 °C-on megsütjük.

Ha kész a piskóta,kivesszük a sütőből és a tésztát bevizezett konyharuhára borítjuk. Leszedjük az aljáról a sütőpapírt és a piskótát még melegen feltekerjük,mint a palacsintát (a vizes ruha maradjon rajta, illetve benne, mint a "töltelék"). Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd langyos állapotban kitekerjük, a belsejét megkenjük lekvárral és újra feltekerjük. A kész piskótatekercset tálcára tesszük és állni hagyjuk (minimum kihűlni).

Ezután elkészítjük a tölteléket. A joghurtot beleöntjük egy fazékba és a 3 kanál cukorral felforraljuk. Az ízben a joghurttal harmonizáló pudingport kikeverjük a tejjel és a joghurthoz öntjük. Folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kész a puding, belekeverjük a gyümölcsöt és állni hagyjuk. Időnként keverjünk rajta néhányat,hogy ne dermedjen meg teljesen. Végezetül egy nagy tálban kemény habbá verjük a Hullala habtejszínt és a pudingos krémet belekeverjük.
A mi tortánk eperjoghurttal, eperpudinggal és málnával készült, de finom a barackjoghurt, vaníliapuding és friss barack kombináció és a tisztán epres ízvilág is (banánnal még nem kóstoltam,de nem kivitelezhetetlen).

A torta elkészítése:

Elővesszük a piskótatekercset és ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. A két szélső szeletet lehetőleg utoljára használjuk fel. Egy minél inkább félgömb alakú salátástálat béleljünk ki folpack-kal úgy hogy a kilógó folpack kényelmesen befedje még a süti "tetejét". A tálat elkezdjük kibélelni a piskótatekerccsel, ügyeljünk arra,hogy a tetejét is le kell zárni vele.

A joghurtos krémet az előkészített tálba öntjük és lezárjuk piskótával. Végezetül ráhajtjuk a folpack-ot és fél napra hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt a hűtőből kivesszük, a záró folpackot lehajtogatjuk, egy tányért teszünk a tál tetejére és megfordítjuk a tálat a tányérral együtt. Végül leszedjük a tálat és a folpackot, esetleg egy kis gyümölccsel díszíthetjük.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Boldog Szülinapot mindkettőtöknek!

    Köszi a receptet, fincsinek tűnik a torta, és biztos az is!
    most hétvégén láttam/ettem kb. ugyanilyet, csak az túrótorta néven futott. Gondolom a piskóta köpenybe akármit belerakhatna az ember, akár csülköt is. :)

    Remélem hamarosan csinálunk valami összejövetelt, csak nekem még min. 2 hétig nem jó. Most hétévégén Nyíregyen leszünk, majd a 19.-ei héten Kőszegen.

    Addig is élvezzétek a nyarat!

    Hajrá HB DreamTeam!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Pali! Valami közös összejövetel tényleg jó lenne, régen volt az a közös vacsorázás. A hétvégi kirándulásokról pedig majd számolj be nekünk is itt a blogon. ;-)

    VálaszTörlés