2009. december 28., hétfő

Catan telepesei - 15 játék után



Az utóbbi egy-két hétben családunkban is hódítani kezdett a Catan telepesei társasjáték. Réka és Alex novemberben találkozott először a játékkal amikor Pallli barátunk eljött egy jóízűt játszani egy csütörtök este. A pozitív játékélménynek hála egyből meg is rendeltük a Jézuskától a játékot. Azóta a család idősebb generációjának is megtetszett a "Birkát búzáért" jellegű cserekereskedelem, szüleink is szívesen csatlakoznak egy-egy partihoz. Mivel már mögöttünk van kb. 10-15 játék, szeretnék egy rövid értékelést írni az eddigi élményekről, tapasztalatokról.

A játékot mint bevezető jellegű játékot tudom ajánlani azoknak az érdeklődőknek akiknek még nincs sok tapasztalatuk az újabb stílusú játékokkal. Tapasztalatból mondhatom hogy az új játékmechanizmus és a szokatlanul sok együttműködési lehetőség magával ragadja a játékosokat. Maga a játék - a stílus komolyabb alkotásaihoz képest - könnyen tanulható, tökéletes bevezetés az Eurogaming-be. Egy kicsit is érdeklődő játékos kb. 15-20 percen belül ráérez a játék ízére. (kb. 5-6 tanító játék után, tapasztalatból mondom.)

A játék szerintem egyik legjobb tulajdonsága, hogy a játékosok folyamatosan aktívak. Nem kell várakozni és unatkozni amíg újra ránk nem kerül a sor. Folyamatosan lehet kereskedni, a nyersanyagok folyamatosan kerülnek a játékosokhoz, és állandó a feszültség a rabló tevékenysége miatt is. Sok más játékban hosszú perceket kell várni
amíg a játékostársak lépnek.

A játékban hasznos a jó stratégiai érzék, de ezt a véletlen szerepe ellensúlyozza: hiába tettük településeinket jónak látszó mezők mellé, ha nem sikerül kidobni a számukat. Vagy hiába kapunk dobásonként 4-5 nyersanyagot ha a rabló mindig elviszi tőlünk azokat, mielőtt vásárolni tudnánk értük valamit. Sokan kritizálják a szerencse túlzott szerepét a Catan-ban, szerintem viszont mesterien el lett találva. Ennek hála a kezdőbb játékosoknak is van esélyük a fejlődésre, és akár a győzelemre is, még tapasztalt játékosok mellett is.

A cserekereskedelem másik jellemzője pedig hogy gyakran szövetségek alakulnak ki az aktuálisan nyerésre álló játékossal szemben. Ez még tovább egyenlíti az esélyeket. Ezért aztán talán a legjobb taktika a megtévesztés, a háttérben történő csendes meghúzódás. Sok esetben a játékot "szociális szinten" kell megnyerni, nem pedig a
játéktáblán. És pontosan ez az, amiben a Catan új élményt nyújt.

Kíváncsi vagyok hogy ti hogyan értékelitek ezt a játékot. Írjátok meg ti is véleményeteket, és azt is, ha a fentiekkel esetleg nem értettek egyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése