2009. december 26., szombat

Glögi


Karácsonyi vacsora mellé valami finom itallal szerettem volna meglepni a családot. A különböző koktélok között böngészve semmi alkalomhoz illőt nem találtam. Ekkor ugrott be egyik finnországi kedvencem, a Glögi.

A Glögi tulajdonképpen egyfajta karácsonyi forralt bor. A svédek Glogg-nak hívják, a németek Glüchwein-ként ismerik, bár minannyian ugyanazt értik alatta: a karácsonyi, cukrozott, szegfűszeggel, mazsolával, fahéjjal ízesített forralt bort.

A szent esti forró ital olyan jól sikerült hogy még fotót sem tudtam készíteni. Pillanatok alatt elfogyott a jóízű karácsonyi beszélgetés közben. Nagyon fincsi, csak ajánlani tudom!

Hozzávalók:

  • 1 üveg félszáraz vörösbor
  • 100 ml kristálycukor
  • 1-2 rúd fahéj
  • 5-7 szegfűszeg
  • 5 dkg mazsola
  • Fél narancshéj felcsíkozva
  • kevés szeletelt mandula

  1. Egy edénybe öntsük bele a bort, adjuk hozzá a cukrot, fűszereket,narancshéjat és mazsolát.
  2. Lassú tűzön melegítsük 10 percen át, de ne forraljuk. (Az alkohol 78 Celsius felett elpárologna)
  3. Hagyjuk egy órát állni, hogy a fűszerek ízei kioldódjanak.
  4. Melegítsük újra, majd mazsolával, szeletelt mandulával díszítve szolgáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése