Karácsonyi vacsora mellé valami finom itallal szerettem volna meglepni a családot. A különböző koktélok között böngészve semmi alkalomhoz illőt nem találtam. Ekkor ugrott be egyik finnországi kedvencem, a Glögi.
A Glögi tulajdonképpen egyfajta karácsonyi forralt bor. A svédek Glogg-nak hívják, a németek Glüchwein-ként ismerik, bár minannyian ugyanazt értik alatta: a karácsonyi, cukrozott, szegfűszeggel, mazsolával, fahéjjal ízesített forralt bort.
A szent esti forró ital olyan jól sikerült hogy még fotót sem tudtam készíteni. Pillanatok alatt elfogyott a jóízű karácsonyi beszélgetés közben. Nagyon fincsi, csak ajánlani tudom!
Hozzávalók:
- 1 üveg félszáraz vörösbor
- 100 ml kristálycukor
- 1-2 rúd fahéj
- 5-7 szegfűszeg
- 5 dkg mazsola
- Fél narancshéj felcsíkozva
- kevés szeletelt mandula
- Egy edénybe öntsük bele a bort, adjuk hozzá a cukrot, fűszereket,narancshéjat és mazsolát.
- Lassú tűzön melegítsük 10 percen át, de ne forraljuk. (Az alkohol 78 Celsius felett elpárologna)
- Hagyjuk egy órát állni, hogy a fűszerek ízei kioldódjanak.
- Melegítsük újra, majd mazsolával, szeletelt mandulával díszítve szolgáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése