2009. november 22., vasárnap

Ír kávé


Tegnap este készítettem egy fenséges forró italt, amit most szeretnék veletek is megosztani. Ez nem más, mint a híres ír kávé. A legenda szerint eredetileg az írországi Shannon Nemzetközi Repülőtéren a 40-es években a reptéri étterem főszakácsa ezzel az itallal vendégelte meg egy New York-ból érkező gép utasait. Akkoriban még repülő csónakok közlekedtek az Atlanti óceán felett. Az utazás nagyon fárasztó lehetett, főleg ezen a téli, viharos éjszakán. Az utasok rendkívül hálásak voltak ezért a kellemes, melegítő italért.

Az italt a tejszínen keresztül isszuk, nem keverjük össze kanállal. A tejbajusz megengedett! ;-)

Hozzávalók:
  • 5 cl Whiskey
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 cl eszpresszó kávé
  • 5 cl víz
  • Tejszín
  1. Főzzük le a kávét.
  2. Egy vörösboros pohárban keverjük össze a cukrot, vizet és a whiskey-t. Mikróban melegítsük fel annyira hogy a cukor elolvadjon benne.
  3. Adjuk hozzá a forró kávét.
  4. Tejhabosítóval kicsit verjük fel a tejszínt, de azért hagyjuk folyékonra.
  5. Közvetlenül egy teáskanál hátuljára csorgatva lassan, óvatosan öntsük a tejszínt az italra. A tejszínnek nem szabad az itallal keverednie.

Ha filteres, csepegtetős kávéfőzővel készítjük a kávét, akkor a kávé + víz kombináció helyett 1 dl csepegtetett kávét is használhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése